Исторически забележителности

На 6 септември 2006 г. е преосветен войнишкият паметник в село Типченица. Той e издигнат в памет на загиналите в няколко войни – Балканската, Междусъюзническата, І Световна, ІІ Световна война и събитията от 1944 година. Преосвещаването е отслужено от Врачанския митрополит Калиник.
Паметникът на загиналите за България жители на Типченица е възобновен, реконструирано е и пространството около него.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Църква

Строена е през 1830 г. изцяло с дарения от населението. Градежът завършил за 4 год. В летописа на селото се казва, че новият храм израсъл върху основите на стар, от времето преди турското иго. Дълго време тук се помещавало и килийното училище. През 1870 г. зографът поп Петко Влашкоселец я изрисувал цялата, което било рядкост в неговата практика. Любопитно е, че почти всяка библейска сцена носи имената на местните хора-дарители, които са я поръчали.

Църквата е известна и с обезглавения образ на бог Саваот. Случката станала през 1880 г., когато хората от Типченица решили да построят кубе на ниската постройка от времето на робството и с това да отбележат освобождението си. При разрушаването на стените бил прекъснат стенописът с образа на Бог-Отец и от тогава до сега на стената край купола е останала само брадата му и фигурата.

Дървените икони на 2 века са добре запазени, защото навремето предприемчив свещеник от съседно село ги събрал и съхранил, докато църквата се рушала.