МЕЗДРЕНСКОТО СЕЛО ТИПЧЕНИЦА И ДОБРИЧКОТО ВРАЧАНЦИ ЩЕ СЕ ПОБРАТИМЯВАТ
МЕЗДРЕНСКОТО СЕЛО ТИПЧЕНИЦА И ДОБРИЧКОТО ВРАЧАНЦИ ЩЕ СЕ ПОБРАТИМЯВАТ

„Добрич и врачанци - това е една плът, една кръв, нещо цело, нещо неделимо от клаузите на никакви безчовечни договори.” 

ген.-майор Григор Кюркчиев

Делегация от с. Типченица, водена от кмета на селото Георги Георгиев, посети добричкото село Врачанци. В миналото то се е казвало Чакърча, а през 1942 г. е преименувано на Врачанци в знак на признателност на местните хора към стотиците войници и офицери от 35-и пехотен Врачански полк, загинали в Добричката епопея (5 - 7.IX.1916 г.) по време на Първата световна война.

Сред забравените герои от „железния полк” са и 14 типчене, паднали в боевете за Свободата на Добруджа: поруч. Тошко Сълковски, мл. подоф. Томо Найденов, ефр. Тодор Йотовски и ред. Атанас Цафтиленски, Вълчо Вълчов, Йордан Манафски, Камен Кьосовски, Кръстю Богданов, Михаил Ценовски, Павел Поповски, Петко Глоговски, Прокоп Ценовски, Христо Вутов и Цено Цветков.

В делегацията влизаха още председателят на НЧ „Съзнание - 1899” Елена Прокопиева, общинският съветник Надежда Йорданова и нейният съпруг, спомоществователят Тони Йорданов. Те посетиха Мемориалния комплексВоенно гробище-музей” в гр. Добрич, в който са погребани над 3500 войници и офицери, загинали във войните 1914 - 1918 и 1939 - 1945 г., и поднесоха цветя пред един от мемориалните паметници в комплекса и на гроба на поручик Тошко Гаврилов Сълковски, родом от с. Типченица, ранен в сраженията при с. Смолница (Чамурлии), посмъртно произведен в чин капитан.

При посещението в Добричкия край спонтанно възникна идеята за побратимяването на Типченица и Врачанци - патриотично начинание, което кметствата на двете села се надяват да осъществят по случай честването на 100-годишнината от Добричката епопея.

Междувременно Тригласният женски народен хор „Типченски майки” се представи успешно във Фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който се проведе в м. „Славната канара” край с. Дебрене.

Атанаска Петровска, НЧ „Съзнание - 1899” - с. Типченица