Фолклор

На 29 юли 2006 г. е проведено първото по рода си надпяване в селото. Празненството се състоява на Калнева могила. Присъстват 1700 души. Участват над 17 състава. На фона на хубавата музика се извива хоро от млади и стари. Надпяването печели хорът на с. Типченица. Това се превръща в традиция за селото.

 

ИСТОРИЯ НА ФЕСТИВАЛА "ТИПЧЕНИЦА ПЕЕ"

Фолклорния фестивал „Типченица пее „ е ежегоден празник на уникалните ,вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции.
Целта на Фолклорния фестивал „Типченица пее” е да популяризира и съхранява фолклорното наследство ,да стимулира интереса и любовта към българското народно творчество , да подтиква към издирване , съхраняване и разпространение на фолклора .
Началото е през 2008г. ,което съвпада с 50-годишния юбилей на Тригласния женски народен хор „ Типченски майки „ в село Типченица .
През годините популярността на фестивала нараства и постепенно излиза от границите на общината.
През 2009 г .участват 10 състава от община Мездра ,през 2010г-общият брой на участниците е 214 души ,през 2011г.-270 и през 2012г. -305 участика .Участие вземат самодейци не само от община Мездра , но и от общините Враца, Ботевград ,Монтана , Бяла Слатина , Сандански , Добрич.

През година фестивала има конкурсен характер .
Присъждат се награди в отделните категории: хорово изпълнение , танцово изкуство , и индивидуално изпълнение.
През 2012 г. журито класира :
От индивидуалните изпълнители :
На трето място –Стела Венелинова от с. Оселна ;
На второ място –Виктория Тодорова от с.Люти дол;
На първо място-Цеца Спасова от с. Липен;

От хоровите изпълнения :
На трето място –Женски народен хор при НЧ „Просвата -1925”-гр.Мездра;
На второ място –Тригласен женски народен хор при НЧ „Огнище„ с. Челопек;
На първо място –Мъжка фолклорна група ”Змей горянин”-с.Зверино ;
Присъдена е и поощрителна награда на Тригласен женски народен хор „Типченски майки „ .
Раздадения награден фонд през 2012г. е в размер на 1250лева.

 

Голям празник също са датите 1/14 февруари (Трифон Зарезан), когато се зарязват лозите с много музика, народни обичаи и вино, с което е прочута Типченица. В селото се се възстановяват традицията на курбаните, които се правят на празниците Св. Дух, Св. Илия, Св. Арахангел Михаил.

Местните хора са се прославили като най-добрите пепениери в страната /износ на лозови пръчки за страната и чужбина/, отлични лозари, овощари, пчелари, занаятчии и животновъди. Бубарите от Типченица са участвали в Парижкия панаир в началото на XX век. В селото се учредява една от първите в Северозападна България потребителна земеделска кооперация, подпомагала с кредити строежа на частни къщи през 20-те и 30-те години на миналия век. Много от тези къщи са в популярния тогава алпийски тип и са добре поддържани и до днес.

Жителите пазят своите традиции, народни празници и обичаи. Местните хора са прочути с прекрасните си женски носии и с прославения хор за народни песни.

Според някои предания името си Типченица носи от специфичната за този район трева “Типец”, според други селото е кръстено на връх Типчен в Стара планина. Една легенда разказва, че когато турците превземали местна крепост, настанала голяма “тъпканица” от хора и коне в разгорялата се битка.

Разказват легенди за заровени съкровища, за лековитостта на “светия кладенец”, за хайдутите и техните подвизи край Креща.